Kuchnia szyta na miarę

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on StumbleUpon0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0

kitchen-728724_640Aranżacja kuchni to inwestycja na lata. Powinniśmy dokładnie przemyśleć wszystkie jej elementy i zwrócić uwagę nie tylko na estetykę, ale również na funkcjonalność. Kiedy meble kuchenne są dobrane rozsądnie, a ich układ jest przemyślany, praca w kuchni staje się przyjemnością.

Podczas planowania tego, w jaki sposób kuchnia ma wyglądać, należy wziąć pod uwagę wiele czynników, wśród których są m.in.: potrzeby jej użytkowników, ergonomia, odpowiedni dobór sprzętu i mebli kuchennych, oświetlenie…

Potrzeby
Zanim przystąpimy do zmian, zastanówmy się najpierw nad swoimi potrzebami. Dobrze urządzona kuchnia jest centralnym miejscem w domu, w którym często koncentruje się życie rodzinnie i towarzyskie. Ile razy spotkanie ze znajomymi przenosi się z salonu właśnie tam? Dlatego warto szczególnie o nią zadbać. Przestrzeń powinna być tak zagospodarowana, by była ładna i komfortowa. Planując remont kuchni, spróbujmy wyobrazić sobie – jak zazwyczaj się po niej poruszamy, a jak chcielibyśmy się poruszać. Zastanówmy się, jakie meble kuchenne byłyby najodpowiedniejsze, z jakich najłatwiej byłoby wyjmować naczynia lub produkty? Pamiętajmy, że to, co świetnie wygląda na zdjęciu czy wystawie sklepowej, niekoniecznie sprawdzi się u nas w domu. Aranżując kuchnię, powinniśmy wziąć również pod uwagę zwyczaje swoje i innych domowników. Wtedy szybciej akceptuje się lub wyklucza pewne rozwiązania. Łatwiej także wyjaśnia się projektantowi czy sprzedawcy, czego tak naprawdę potrzebujemy.

Funkcjonalność
Kuchnia to miejsce twórcze, gdzie zawsze dużo się dzieje. W związku z tym należy zadbać przede wszystkim o wygodę jej codziennego użytkowania. Praktyczna kuchnia to taka, w której wszystko ma swoje miejsce i jednocześnie jest „pod ręką”. Bardzo ważne są odpowiednio dobrane i rozplanowane meble kuchenne, sprzęty, akcesoria, jak również oświetlenie. By kuchnia była funkcjonalna, wystarczy wprowadzić kilka zasad, dzięki którym praca w niej będzie o wiele łatwiejsza i efektywniejsza.

Meble kuchenne w trójkącie
Jedną z ergonomicznych reguł aranżowania kuchni jest zorganizowanie w niej przestrzeni roboczej. Przygotowywanie potraw wymaga wykonywania poszczególnych działań w określonej kolejności, dlatego starając się urządzić kuchnię wygodną, powinniśmy wszystkie prace ułożyć w tzw. trójkąt roboczy. Wierzchołkami trójkąta mają być lodówka, zlewozmywak i kuchenka (między nimi planuje się blaty kuchenne). Meble kuchenne wykorzystywane do podstawowych zadań nie mogą być zbyt daleko siebie – wszystko ma być pod ręką. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest zachowanie określonej odległości między tymi trzema elementami…

  • 120 – 210 cm między lodówką a zlewozmywakiem
  • 120 – 210 cm między zlewozmywakiem a kuchenką
  • 120 – 270 cm między lodówką a kuchenką

Nowoczesne aranżacje kuchni
Współcześnie sposobów na urządzanie kuchni jest wiele. Zmiany pojawiają się przede wszystkim w wyborze i rozplanowywaniu mebli kuchennych. Posiadamy więcej sprzętów, co powoduje, że układ trójkąta znacznie się rozszerza. Meble kuchenne dzieli się na strefę czystą i brudną – na naczynia umyte i te dopiero co używane. Popularne są także projekty kuchni z wyspą. Tak urządzona przestrzeń pozwala na podejście do blatu z kilku stron czy wygodne, wspólne gotowanie przez kilka osób. Wyspa stanowi też dodatkowe miejsce na szafki czy blat roboczy. W nowoczesnych kuchniach coraz częściej meble kuchenne i akcesoria są od siebie oderwane. Stały się odrębnymi punktami pracy. Ciekawym rozwiązaniem może być wykorzystanie mobilnych sprzętów i mebli, które można dowolnie przestawiać – w zależności od potrzeby chwili.

Meble kuchenne w jednym rzędzie
W bardzo wąskich kuchniach sprawdza się zabudowa jednorzędowa. Taka forma mebli kuchennych jest też świetnym wyborem w kuchniach otwartych na jadalnię lub salon. W tym przypadku zazwyczaj do dyspozycji pozostaje tylko jedna ściana, wzdłuż której można umieścić meble. Nie jesteśmy w stanie zastosować tutaj zasady trójkąta, ale sprzęty można przynajmniej ustawić w odpowiedniej kolejności, by prace kuchenne przebiegały sprawnie. Kuchnię otwartą można umeblować też w kształcie litery L. Należy zwrócić wtedy uwagę, by jej szerokość wynosiła około 260 cm.

Odpowiedni dobór sprzętów i miejsca
Funkcjonalne zorganizowanie szafek często przesądza o tym, czy kuchnia jest wygodna czy nie. Warto zrezygnować na przykład z półek w dolnych szafkach. Nie będziemy musieli się schylać, klękać i męczyć przy wyciąganiu rzeczy. Lepiej zamontować tam szuflady, które nie są tak głębokie i gwarantują swobodny dostęp do przechowywanych w nich przedmiotów. Podczas wyboru odpowiednich szuflad warto zastanowić się nad takimi z pełnym wysuwem i amortyzacją zamykania. Należy również pomyśleć wcześniej o tym, co w poszczególnych szufladach umieścimy. To pozwoli dobrać do nich optymalne wkłady, które pomagają utrzymać wewnątrz porządek i ułatwiają korzystanie z kuchni. Istotne w zagospodarowaniu mebli kuchennych jest też rozmieszczenie sprzętów według podstawowej zasady – te częściej używane niżej, te rzadziej – wyżej.

Blaty kuchenne
Blaty kuchenne to bardzo istotny element wyposażenia kuchni. Tę cześć mebli kuchennych wykorzystujemy między innymi jako miejsce do wypakowywania zakupów i odstawiania naczyń. Ponadto, każdego dnia muszą one sporo znosić – krojenie, siekanie, zagniatanie ciasta, gorące garnki… Dlatego wybierając blaty kuchenne, należy zwrócić uwagę na ich wytrzymałość. Główny blat roboczy powinien mieć przynajmniej 80 cm długości i znajdować się między kuchenką, a zlewozmywakiem bądź między zlewozmywakiem, a lodówką. Poziom blatów musi być dopasowany do wzrostu użytkownika. Aby ustalić ich optymalną wysokość, należy zmierzyć odległość od zgiętego łokcia stojącej osoby do podłogi i odjąć od tego 15 cm. Oczywiście z kuchni korzystają osoby o różnym wzroście, dlatego trzeba wypracować w tym względzie jakiś kompromis. A jaki blat najlepiej wybrać? Pięknie wyglądają ciemne z połyskiem, jednakże jeśli nie lubimy sprzątać, lepiej z takiego wyboru zrezygnować. Na tych blatach widać nawet najmniejszy pyłek kurzu i każdy odcisk palca. Najkorzystniejsze w tej sytuacji są blaty granitowe, stalowe, z tworzywa mineralnego lub z konglomeratu. Jeżeli natomiast mamy w kuchni wystarczająco dużo miejsca, nie musimy mieć typowych blatów. Możemy wykorzystać stoły lub stoliki – najlepiej na kółkach.

Zlewozmywak
To obowiązkowy element każdej kuchni. Obojętnie czy duży czy mały, powinien zostać zamontowany blisko głównych blatów kuchennych. Przygotowywanie potraw wymaga przecież mycia produktów i wykorzystywanych akcesoriów. By prace były łatwiejsze, zlewozmywak po jednej stronie powinien mieć dodatkowe miejsce na odstawianie naczyń. Dobrze, gdyby choć jedna z komór była na tyle duża, by bez problemu zmieścić w niej spory garnek lub patelnię. Zlewozmywak powinien być także możliwie najbliżej zmywarki – przed włożeniem do niej brudnych naczyń należy je przecież opłukać.

Piekarnik
Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie kuchni bez piekarnika. Nawet, jeżeli pieczemy sporadycznie, nie warto z niego rezygnować. Montując piekarnik, trzeba pamiętać, aby wokół niego pozostało wystarczająco dużo miejsca na odstawianie gotowych potraw. Nie można zapomnieć również o zainstalowaniu wyciągu. Wybierając go, zwróćmy uwagę na to, by był on szerszy od kuchenki. Coraz częściej w nowoczesnych kuchniach planuje się umieszczanie piekarnika na wysokości oczu, co faktycznie znacznie ułatwia jego obsługę. Wtedy w wolnym miejscu pod płytą grzewczą można wykorzystać meble kuchenne z szufladami lub szafkami na przechowywanie np. garnków, patelni czy blach do pieczenia. Pamiętajmy też o optymalnym dobraniu wielkości sprzętu. Nie jest to bez znaczenia. Gdy często gotujemy, warto zastanowić się nad wyborem szerszej płyty kuchennej – powiedzmy takiej na 6 palników, o szerokości 80 – 90 cm.

Lodówka
Jej wielkość powinna być dostosowana przede wszystkim do liczebności rodziny. Wśród aktualnych ofert znaleźć można lodówki do zabudowy i wolnostojące. Lodówka do zabudowy, czyli taka bez blatu i wykończonego frontu, jest bardzo popularnym modelem sprawdzającym się w nowoczesnych wnętrzach. Dzięki ukryciu sprzętu we wnęce i za szafką meblową, można utrzymać harmonię całego wystroju kuchni. Należy jednak pamiętać, że taka lodówka musi być dopasowana do wymiarów mebla, w którym ma zostać umieszczona. Co więcej, wnęka musi być na tyle duża, by zachowany został swobodny przepływ powietrza. Lodówki do zabudowy są też mniejsze niż modele wolnostojące. To korzystne rozwiązanie do małej kuchni. Nie sprawdza się jednak w domu dużej rodziny.

Oświetlenie w kuchni
Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jak istotne jest prawidłowe oświetlenie mieszkania. Dotyczy to oczywiście również kuchni. Specjalnego traktowania w tym względzie wymagają blaty kuchenne, okolice piekarnika i zlewozmywaka. Jako źródło światła nad blatem i / lub zlewem najlepiej sprawdza się oświetlenie typu podszafkowego, czyli montowane pod górnymi meblami kuchennymi. O wiele prościej wygląda sprawa piekarnika, który – podobnie jak okapy kuchenne – ma zazwyczaj własną instalację świetlną. Jeżeli w kuchni znajduje się stół, czyli wnętrze pełni również funkcję jadalni, należy obowiązkowo nad stołem umieścić lampę (lub kilka lamp).

***
Kuchnia szyta na miarę, ergonomiczne meble kuchenne, przemyślana aranżacja… wszystko to z pewnością wydłuża nieco czas urządzania naszej kuchni, ale warto, bo dzięki temu można potem skrócić czas przygotowywania posiłków nawet o kilkadziesiąt procent!


Meble potrzebne do urządzenia kuchni znajdzie się na
http://www.leroymerlin.pl/meble-kuchenne,a636.html

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.